Mojito Świat Alkoholi Rybnik Wodzisław Wina Wódki Bacardi Likiery Piwa Impreza Promocje Akcesoria winiarskie Alkohole świata Tomasz Dybała Tomek Alkohol na ślub impreza Wódka na wesele
Profil Mojito Świat Alkoholi Instagram Profil Mojito Świat Alkoholi na facebooku
Szukam sklepu z alkoholemZaloguj się lub załóż konto Newsletter Mojito
Aktualności z Mojito
08
Gatunki tytoniu
Dodano: 08 styczeń 2015
Wiecej na blogu Mojito
11
Uprawa tytoniu
Dodano: 11 marzec 2014
Wiecej na blogu Mojito
23
Cygara Macanudo
Dodano: 23 czerwiec 2013
Wiecej na blogu Mojito
14
Tworzenie cygar
Dodano: 14 maj 2013
Wiecej na blogu Mojito
10
Historia Tytoniu
Dodano: 10 kwiecień 2013
Wiecej na blogu Mojito
Aktualności z Mojito
Aktualności z Mojito
Imię / pseudonim:
Komentarz:
Aktualności z Mojito
Jeszcze nie dodano komentarzy. Możesz być pierwszy!

11 marzec 2014

Uprawa tytoniu


Proces uprawy
Tytoń uprawia podobnie jak inne rośliny rolne, jest to uprawa roczna. Nasiona przed wysianiem trzymane są w specjalnych chłodniach by nie uległy uszkodzeniu,  gdy przyjdzie na nie czas nasiona zostają wysiane na pola. Tytoń wymaga ciepłego klimatu, dobrze przepuszczalnej gleby, nie zapominajmy też, że różne właściwości tytoniu zależą od regionalnych warunków środowiskowych i technik uprawy.

nasiona

Zbiór nasion
Uprawa tytoniu, jak w prawie każdej uprawie, zaczyna się od nasiona. Rolnik w odpowiednim momencie dojrzewania zbiera strąki ze szczytu roślin. Po uprzednim przygotowaniu, pozostawia sobie nasiona na następny wysiew, dzięki temu uzyskuje podwyższoną wydajność zbioru.

Wysiew
Nasiona są bardzo małe i nie mieszczą się bezpośrednio na polu. Przed wysiewem nasiona są mieszane z popiołem lub piaskiem. Często nasiona przechowywane są w plastikowych pojemnikach, pokrytych tymczasową osłoną z foli lub trawy do ochrony sadzonek przed słońcem.

Przesadzanie
Po ośmiu tygodniach sadzonki są gotowe do przesadzania na czyste pola. Rośliny na tym etapie mają około 15 cm wysokości, oraz cztery liście.sadzonka Przed usunięciem ściółki trzeba je mocno podlać, aby nie uszkodzić cienkich korzeni. Przesadzanie odbywa się ręcznie lub mechanicznie w zależności od lokalizacji na świecie.

Zbiory
Po 12 tygodniach liście są gotowe do zbioru. Odbywa się to od dołu do góry: dolnej liście mają lepszy smak, górne natomiast są grubsze i zawierają więcej nikotyny. Zbiór odbywa się ręcznie, aby nie uszkodzić liści.

Uprawa tytoniu

Suszenie
Liści tytoniu przed fermentacją muszą zostać wysuszone. Generalnie rozróżnia się dwie metody suszenia - naturalną i sztuczną, które rozwijają specyficzny aromat i smak. Suszenie trwa około trzech tygodni. Naturalna metoda polega na powieszeniu razem liści na sznurku, w stodołach lub w innych dobrze wentylowanych konstrukcjach. Suszenie sztuczne przeprowadza się w suszarniach zaopatrzonych w odpowiednie urządzenia grzewcze.suszenie Rozróżnia się suszenie ogniowo-rurowe, gdy pomieszczenie jest ogrzewane systemem rur grzejnych, oraz suszenie ogniowo-płomieniowe, kiedy gorące powietrze i dym z palącego się drewna (drewno twarde, np.. bukowe) dociera bezpośrednio do suszących się liści. Następuje wówczas dodatkowo „wędzenie" liści, a także ich konserwacja i dezynfekcja, co decydująco wpływa na ich aromat i smak. Po zakończeniu suszenia liście zawierają 18-20% wody. W tym słanie zdejmuje się je ze sznurów i wiąże w ściśle określonej wielkości wiązki.

Fermentacja
Fermentacja jest procesem, stosowany głównie dla tytoni cygarowych. Odbywa się w celu uzyskania dodatkowego smaku tytoniu. Proces fermentacji zmniejsza zawartość cukru, białka, nikotyny i pH (odczyn zasadowy). Przygotowując tytoń do fermentacji układamy go na warstwy, proces ten potrzebuje wysokiej temperatury, oraz obecności wysokiej wilgotności. Wilgotność w pomieszczeniach do fermentacji wynosi 80-90% a temperatura to ponad 25 °C.

Źródło: http://www.st-group.com.pl

Uprawa tytoniu

Czy oświadczasz, że masz ukończone 18 lat?



Podstawa prawna: Art. 15 ustawy z dnia 28.10.1982 r.
o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
oraz art. 23 ustawy z dnia 29.08.1997r.

Utwórz konto Mojito



Oświadczam, że zapoznałem/am się z treścią regulaminu i akceptuje jego warunki.

Regulamin konta Mojito

Podstawa prawna: Art. 15 ustawy z dnia 28.10.1982 r.
o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi
oraz art. 23 ustawy z dnia 29.08.1997r. 

Zaloguj się do Mojito

Nie masz jeszcze konta? zarejestruj się



Zmień swoje hasło